QUI SOM?

Ceretània és una associació sense ànim de lucre creada per un grup d’homes i dones enamorats de la Cerdanya, del seu clima de contrastos, de la seva llum, de l’elegància del seu paisatge, de l’arquitectura austera dels seus pobles i dels seus valors naturals; homes i dones del territori i d’altres indrets de Catalunya amb forts lligams amb aquestes terres pirinenques.

A Catalunya tenim la sort de poder gaudir d’aquesta supèrbia vall, una de les més amples i magestuoses d’Europa, que des de principis del Segle XX amb la construcció de les primeres cases d’estiuejants i l’arribada dels primers turistes, ha sofert una transformació constant, no exempta de tensions, que ve marcada fonamentalment per l’arribada del ferrocarril al 1922 i l’obertura del túnel del Cadí al 1988. De moment, amb algunes notòries excepcions, el planejament urbanístic de la vall ha posat l’accent en la presenvació d’aquests valors naturals tan marcats del territori, com són el paisatge, el sòl agricola que configura el característic mantell verd, els boscos, les riberes del Segre i la morfologia autòctona dels seus pobles. Tot això és un tresor que cal preservar. No és casualitat que 9 dels 18 espais d’interès comunitari (d’especial interès ambiental) de la Unió Europea que es troben els tinguem a la Cerdanya.

Però aquesta realitat no està exempta d’amenaces, ja que de tant en tant, sorgeixen projectes especulatius, immobiliaris, d’infraestructures, turístics i d’altre tipus, que sota l’enganyós i malentès argument del progrés econòmic de la comarca, pretenen grans transformacions que comporten trencar l’equilibri econòmic-ambiental, trastocant la fragilitat d’alguns dels més importants elements naturals; elements que si es malmeten, donaran pas a un procés de degradació imparable que malhauradament ja hem vist en altres parts del nostre país.

A Ceretània no volem que això passi. I per evitar-ho, hem possat en marxa aquest projecte associatiu, que pretén d’una forma continuada i professional, vetllar per un desenvolupament raonable i sostenible del territori. Es a dir, perquè els projectes que es plantegin i es desenvolupin en el seu sí, tinguin una relació responsable amb els recursos naturals, i perquè contribueixin a minimitzar ( i no a augmentar) el canvi climatic.

Creiem que és possible l’impuls econòmic del territori ceretà sense malmetre el seu equilibri natural, que és el seu patrimoni mes important, i el nostre. Ceretània neix doncs amb il·lusio amb el ferm objectiu de defensar aquest patrimoni de tots.

A continuació us presentem els membres de la Junta Directiva, compromesa amb aquesta tasca.

  • Frederic Abelló Riera, President
  • Marta medrano Cadefau, Vicepresident
  • Virginia Figueras Costa, Secretari general
  • Javier Altayo Junoy, Tresorer
  • Josep Cristòfol Bombardo, vocal
  • Alencar Dolç Selva, vocal
  • Dolors Navarro Piguillem, vocal
  • Daniel Capdevila Dalmau, vocal
  • Mauricio Espaliat Canu, vocal
  • Marie Hélène Casals, vocal

Podeu veure els Estatuts de l’Associació Ceretània descarregant-vos el següent arxiu en PDF: