La preocupació per conjugar lleure i preservació de la comarca

Benvolguts socis,

En el nostre darrer escrit després de Setmana Santa us assenyalàvem la preocupació sobre l’accés als llocs emblemàtics de La Cerdanya en moments de màxim turisme i concretament vam escriure:

“Per altra part, els darrers dies de Setmana Santa han confirmat el que ja vam contrastar el passat estiu, la comarca està en una situació propera a la saturació els dies de màxima ocupació. Aquesta situació ja la vam transmetre, sense èxit, a les autoritats comarcals, especialment en el que fa referència al control dels accessos a les zones de major interès i, a l’hora, més vulnerables des del punt de vista de preservació mediambiental.

Ens sembla una deixadesa, malgrat els difícils moments en què ens trobem, per part de les autoritats i així ho tornarem a explicitar en les nostres pròximes reunions. Hem perdut un any i la propera campanya d’estiu pot ser pitjor que l’anterior, sense cap actuació proteccionista per part dels poders públics.

Des de la Junta Directiva, en aquests moments, ens sembla aquesta una de les qüestions claus per la preservació dels espais més emblemàtics de La Cerdanya.”

Els pitjors escenaris sembla que són els que ens trobarem els propers juliol i agost!

En altres comarques pirinenques i de costa els Consells Comarcals i/o els Ajuntaments implicats, han iniciat el procediment per iniciar el control que permeti conjugar el lleure amb la preservació. Adjunt trobareu dos enllaços de dos articles de premsa en els quals s’assenyala el que, amb certa modèstia encara, pensen fer, però el Consell Comarcal de La Cerdanya, una de les que rep i rebrà més turisme no existeix!!!

Podeu accedir als articles clicant en les imatges:

“Los parques naturales de Catalunya mantendran las restricciones de acceso tras la pandemia”. El País

“El Cap de Creus veta la entrada de coches en el parque natural”. El País

Per aquest motiu, ens hem dirigit a la Presidenta del Consell Comarcal posant en coneixement el que ens sembla un greu perill i demanant una reunió el més aviat poble.

Podeu accedir a l’escrit clicant a la imatge:

Com és habitual, ens posem a la vostra disposició, i us demanem que ens transmeteu qualsevol iniciativa que creieu oportuna per preservar els llocs més emblemàtics de La Cerdanya les setmanes de màxima intensitat de visites. Totes les vostres idees/iniciatives seran no sols benvingudes sinó estudiades i, si fora el cas, proposades a les autoritats pertinents.

Rebeu una cordial salutació,


Frederic Abelló
President Ceretània

Maig 2021