Qui som?

Una mica d’història

A Catalunya tenim la sort de poder gaudir d’aquesta fantàstica vall, una de les més amples i majestuoses d’Europa. 

Des de principis del segle XX, amb la construcció de les primeres cases d’estiuejants i l’arribada dels primers turistes, la vall ha sofert una transformació constant, no exempta de tensions, que ve marcada fonamentalment per l’arribada del ferrocarril el 1922 i l’obertura del túnel del Cadí el 1988. 

De moment, amb algunes notòries excepcions, el plantejament urbanístic de la vall ha posat l’accent en la preservació d’aquests valors naturals tan marcats del territori, com són el paisatge, el sòl agrícola que configura el característic mantell verd, els boscos, les riberes del Segre i la morfologia autòctona dels seus pobles. 

Tot això és un tresor que cal preservar. No en va a la Cerdanya tenim 5 espais naturals protegits: Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, Riberes de l’Alt Segre, Tossals d’Isòvol i Olopte, Riu Duran i Riu Verneda.

Però aquesta realitat no està exempta d’amenaces, ja que, de tant en tant, sorgeixen projectes especulatius, immobiliaris, d’infraestructures, turístics i d’altre tipus, que sota l’enganyós i malentès argument del progrés econòmic de la comarca, pretenen grans transformacions que comporten el trencament de l’equilibri econòmic-ambiental, trastocant la fragilitat d’alguns dels més importants elements naturals; elements que si es malmeten, donaran pas a un procés de degradació imparable que malauradament ja hem vist en altres parts del nostre país.

A Ceretània no volem que això passi. I per evitar-ho, hem posat en marxa aquest projecte associatiu que pretén vetllar per un desenvolupament sostenible del territori. 

Creiem que és possible l’impuls econòmic del territori ceretà sense malmetre el seu equilibri natural, que és el seu patrimoni més rellevant.

 

Ceretània neix doncs amb la il·lusió i el ferm objectiu de defensar aquest patrimoni de tots.

La nostra Junta directiva

Estatuts i documentació

CA
Scroll to Top