Projectes

Aquí podreu veure els projectes de defensa de la Cerdanya, en els quals CERETÀNIA està implicada com a associació i en els que treballa activament, per vetllar per un desenvolupament sostenible del territori.

Sobre tots aquests projectes, estem oberts a noves informacions, suggeriments, documentació…

Si voleu fer alguna aportació, podeu escriure’ns a ceretania@ceretania.cat.

Aeròdrom

El detonant per a la creació d’aquesta Associació va ser el nou Pla Director Urbanístic de l’Aeròdrom de la Cerdanya (PDUAC).

Ens trobem que en l’estiu de l’any 2016 s’anava a aprovar definitivament el PDUAC, aprovat inicialment a l’abril del 2015 i la tramitació del qual no va ser tot l’acurada que hauria d’haver estat, rebent nombroses al·legacions.

Gràcies a les actuacions de diversos alcaldes de la comarca, principalment els dels municipis de Das i Fontanals de Cerdanya, al treball del Síndic de Greuges i a les aportacions de diverses entitats de la societat civil de la Cerdanya, Ceretània entre altres, es va aconseguir frenar l’aprovació del PDUAC.

Aquestes actuacions van donar origen a la tramitació d’un nou PDUAC en el qual, aquesta vegada sí, es van poder recollir gran part de les inquietuds de la societat civil, els Ajuntaments i totes les parts interessades en el Projecte.

Aquest nou PDUAC es va aprovar finalment a l’agost de 2020 amb la col·laboració de totes les parts implicades.

Des de llavors, Ceretània segueix implicada en l’aplicació del nou PDUAC, en què es compleixi l’esperit i la lletra del mateix i té un especial interès a poder col·laborar en aquest Pla, formant part com a Associació dins de la Comissió de seguiment que preveu el PDUAC aprovat. 

Per a aconseguir aquests objectius, Ceretània manté reunions periòdiques amb les parts implicades: el Consell Comarcal, Consorci de l’Aeròdrom de la Cerdanya, Ajuntaments, Aeroports de la Generalitat…

DOCUMENTACIÓ

 

Preservació dels espais naturals​

Són molts els espais emblemàtics d’interès natural que tenim a la Cerdanya: el Parc Natural Cadí-Moixeró, els Estanys de la Pera i Meranges, els Entorns Naturals d’Aransa i Lles, Riberes del Segre, Entorns de la Tossa, entre altres. 

Des de Ceretània seguim amb preocupació la poca atenció de les administracions públiques cerdanes en la conservació d’aquests i d’altres espais, especialment en les temporades de màxima afluència de turisme, amb mesures d’informació i ordenació de l’accés als entorns més emblemàtics de la Cerdanya.

Per això, des de l’estiu de 2021, tenim en marxa una campanya per sensibilitzar a totes les persones que vulguin gaudir de la muntanya i dels seus encants naturals i a les administracions responsables per prendre les mesures adients.

La idea és denunciar situacions no desitjades en els diferents espais, i proposar solucions de millora, per tal que els Ajuntaments implicats prenguin mesures i es pugui conjugar el lleure amb la preservació.

Hem fet ressò de la campanya en diferents mitjans, plataformes i xarxes socials, per tal de sensibilitzar a totes les persones que visitin la comarca i demanar-ne la col·laboració en participació i difusió. 

Aquesta iniciativa la mantindrem viva fins que veiem que els objectius de defensa d’aquests espais naturals siguin reals i hi participin totes les parts implicades. 

Si esteu interessats a ajudar-nos, podeu omplir el següent formulari.

Confluència per una Cerdanya sostenible

Amb la voluntat de vetllar pel desenvolupament sostenible de la nostra comarca, vam encetar un procés de Confluència amb altres associacions cerdanes per trobar, entre totes, els elements més importants per preservar la Cerdanya, comarca única tant per la seva situació com per la seva configuració orogràfica, social i cultural, i fer-la sostenible en el temps.

Creiem que la Cerdanya necessita una “guia” per poder anar endavant amb pas ferm i sense massa errades. També considerem que és una tasca que ha d’implicar el màxim nombre de persones possible.

Això ens va portar a crear la “Confluència per una Cerdanya sostenible”, i entre tots, hem elaborat un Decàleg, concís i pràctic, que el passat 21 de maig es va presentar a les diferents Administracions Cerdanes i a tots els cerdans i cerdanes interessades.

Amb aquest propòsit, s’han creat 4 grups de treball per dur a terme les diferents feines: 

1. Medi natural

2. Contaminació, Sanejament, Residus

3. Infraestructures, mobilitat, urbanisme i habitatge

4. Desenvolupament econòmic i social. Model turístic

Si tu també vols donar suport a aquest manifest, pots adherir-te a través del següent formulari: 

Persones que s'han adherit al manifest:

Ernest Altés
Daniel Capdevila
Marc Mallorquí
Elisenda Capdevila
Àlex Rubio
Núria Boltà
Núria Burgada
Mercè Arderiu
Pep Monterde
Pilar Martín 

Nicolau Goula
Jordina Gracia
Enric Quílez
Fabià Díaz Cortés
Adelita Herrera
Montserrat Morera
Ibon Castillo
Anna Montané
David Molina
Elena Julià 

David Isern
Jordi Palomino
Pau Valdivia
Carles Carol
Francesc Esteban
Joan Peitx
Maria Rosa
Mauricio Espaliat
Montserrat Sumpsi

Marc Oliva
Marta Medrano
Frederic Abelló
Roser Bombardó
Virginia Figueras
Sergi Aguilar
Mariona López
Pau Pinós
Enric Orús

Javier Altayó
Jessica Esquivel
Marta Duran
Raúl Castellón
Marc Cisa
Sofia Garçon 
Artur Degollada
Associació Gestió Natural
Francesca Casadesus

Pla d'urbanisme de la Cerdanya

Totes les actuacions relacionades amb l’Urbanisme estan sotmeses al corresponent Pla d’Urbanisme de la comarca, que es va finalitzar el 31 de juliol de 2008.

Com associació preocupada per la preservació i manteniment de les característiques naturals úniques de la Cerdanya, volem fer un seguiment de totes les noves actuacions urbanístiques que es realitzin a la comarca i que, amb PDU o sense, puguin afectar a aquest patrimoni únic.

Cal fomentar la preservació dels petits nuclis i la rehabilitació davant la creació de nous espais per a segona residència. 

Cal promocionar l’obtenció d’habitatge social.

És, per tant, un projecte obert amb el qual anem informant, donant suport als grups de veïns creats, o actuant en els supòsits que pensem afecten aquest patrimoni.

Pla d'acció sectorial de turisme

Des del Consell Comarcal de la Cerdanya es va posar en marxa el projecte d’elaboració de forma participada del Pla de Turisme de la Cerdanya.

No hi ha dubte que per les característiques de la comarca i la important influència del turisme en el seu PIB, és un tema d’interès que té a veure amb els objectius de Ceretània de vetllar per un desenvolupament sostenible del nostre territori. 

Ceretània ha intervingut en el procés participatiu i seguim amb atenció la seva evolució. En aquest apartat trobareu les qüestions relacionades amb el Pla de Turisme de la Cerdanya i amb els debats que sorgeixin sobre el model turístic.

Els jocs d'hivern a debat

La possible candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern Pirineus-Barcelona, ha estat motiu de presència als mitjans de comunicació i a les xarxes socials en les últimes setmanes.

La posició de Ceretània en aquest tema ha de ser la d’afavorir i fomentar el debat perquè, en el seu moment, els veïns de les comarques dels Pirineus i especialment de la Cerdanya, tinguin opinió de cara al seu vot en els referèndums comarcals.

Per això, en aquest espai teniu tota la informació que anem coneixent sobre aquest possible esdeveniment, tant a favor com en contra i les diverses notícies i articles d’opinió aparegudes als mitjans de comunicació.

Notícies de premsa

D’ençà de l’inici de l’anunci de la possible candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern 2030, s’han generat diverses notícies i articles d’opinió als mitjans de comunicació que us recollim aqui:

CA
Scroll to Top