Neix Ceretània, una associació creada per defensar i preservar els valors mediambientals tradicionals de la Cerdanya

  • El projecte associatiu pretén d’una forma continuada i professional vetllar pel desenvolupament racional i sostenible de la Cerdanya
    Els seus membres posen èmfasi en lluitar contra grans transformacions que comportin trencar l’equilibri econòmic-ambiental
    L’associació disposa d’una pàgina web on actualitza la informació dels projectes i les iniciatives que desenvolupa: www.ceretania.cat

Alp, 4 d’agost de 2016

Ceretània ha culminat el seu procés de constitució. Neix una nova associació sense ànim de lucre, creada per un grup d’homes i dones enamorats de la Cerdanya, alguns del territori i d’altres de diferents indrets del país però amb forts lligams amb aquestes terres prepirinenques. És un grup obert i divers, format per gent de diferents professions: advocats, agricultors, arquitectes, comerciants, economistes i empresaris.

A partir de la important resposta rebuda fa uns mesos en relació a la imminent aprovació del Pla Director de l’Aeròdrom de La Cerdanya, es va constatar la necessitat de crear aquesta associació, que té com objectius principals defensar els valors mediambientals tradicionals de La Cerdanya i col·laborar en tots aquells projectes que garanteixin que aquests valors estan en la base del seu desenvolupament.

De moment, amb algunes notòries excepcions, el planejament urbanístic de la vall, una de les més amples i majestuoses d’Europa, ha posat l’accent en la preservació dels valors naturals, tan marcats al territori, com són el paisatge, el sòl agrícola protegit que configura el seu característic mantell verd, els boscos, les riberes del Segre i la morfologia autòctona dels seus pobles. No és casualitat que 9 dels 18 espais d’interès comunitari (d’especial interès ambiental) de la Unió Europea que es troben a Catalunya estiguin a la Cerdanya. Es tracta d’un tresor natural que cal preservar.

Però aquesta realitat, de tant en tant, es veu amenaçada per projectes especulatius, immobiliaris, d’infraestructures, turístics i d’altres tipus, que sota l’enganyós i malentès argument del progrés econòmic de la comarca, pretenen grans transformacions que comporten trencar l’equilibri econòmic-ambiental, trastocant la fragilitat d’alguns dels més importants elements naturals; elements que si es malmeten, donaran pas a un procés de degradació imparable que malauradament ja hem vist en altres parts del nostre país.

A Ceretània volem evitar que això passi. I per aquest motiu hem posat en marxa aquest projecte associatiu, que pretén d’una forma continuada i professional vetllar pel desenvolupament racional i sostenible de la Cerdanya, i perquè els projectes que es plantegin i es desenvolupin, tant des de la iniciativa privada com des de les institucions públiques, tinguin una relació responsable amb els recursos naturals, i perquè contribueixin a minimitzar (i no a augmentar) el canvi climàtic.

Des de Ceretània creiem que és possible l’impuls econòmic del territori ceretà sense malmetre el seu equilibri natural, que és el seu patrimoni més important i el nostre. Ceretània neix, doncs, amb la il·lusió i l’objectiu de defensar aquest patrimoni natural que és de tots.

La primera Junta Directiva de l’Associació està formada per Vicenç Capdevila Cardona, president; Xavier Junquera Bernal, secretari; Frederic Abelló Riera, tresorer; Xavier Altayó Junoy, vocal; Virginia Figueras Costa, vocal; Maria Àngels Barbarà Fondevila, vocal; Josep Cristòfol Bombardó, vocal; Alencar Dolç Selva, vocal; Camil Mas Ballés, vocal i Dolors Navarro Pigem, vocal.

L’Associació disposa ja d’una pàgina web, encara en construcció, www.ceretania.cat, en la qual ja s’hi poden anar seguint els projectes en els que hi està implicada i les activitats en les que participa, i amb una crida a tot aquell que, compartint els valors de l’associació, vulgui apuntar-se i col·laborar en la mesura de les seves possibilitats.

Signat: La Junta Directiva (constituent)

Més imformació: ceretania@ceretania.cat

Notícies relacionades:

El Periodico, 7 d’agost de 2016: La Cerdanya impulsa l’associacio Ceretània per preservar els valors naturals

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CA
Scroll to Top